Ortak Dikkat Çalışmaları 🤓

Selam🙋🏻 
Bu aralar Joint attention/Shared attetion (ortak dikkat) konularıyla ilgili çalışıyorum. Sizinle de paylaşmak istedim. 

Kreşe önkayıt başvurusu için gelen 0-36 aylık bebekler var. Normal gelişim gösteriyor ancak ortak dikkatin henüz oluşmadığı 24-36 aylık bebekler çok görüyorum😔. Bu bebekler daha çok anneanne ya da babaanne ile evde kalmış. Daha önce oyun grubu gibi çalışmalara dahil edilmemiş olan bebekler. Bakımveren kişinin yaşı büyük olduğundan olabilir ya da kendisi ev işleriyle ilgilenirken çocuğu oyalamak için tv devreye giriyor belli ki.  

Biliyor musunuz? 
"Ortak dikkat" kavramı otizmli bebek/çocukların sosyal iletişim becerilerini geliştirmek üzere gelişmiş bir teknik kavramdır. Oyun terapisi kökenli yaklaşımlarda kullanılır genelde. 

Ortak dikkat çalışmaları, bebeğin yetişkin ile ortak bir oyuncak/araç üzerinde dikkatini yoğunlaştırarak yaptığı çalışmalardır. 

Bekleme becerisi, Sıra alma becerisi, Sözel iletişim becerisi gibi pek çok beceri çalışılabilir ortak dikkat çalışmaları ile. 

Bu video bu çalışmalara güzel bir örnek:)

Belki izlemek istersiniz diye düşündüm. Oyun terapisti, babanneye çok basit birkaç tüyo veriyor ve çocuk çok güzel  iletişim başlatıyor:)

Bu paylaşım sadece özel çocuk ailesi olan takipçi dostlar için değil, ben özel çocuklarla çalışırken çok şey öğrendim. Hep söylediğim gibi. Bu çalışmalar bakmayı bilen gözlere göre her çocuk için uygun. 

Çağımızın en büyük sorunlarından biri, sosyal iletişim becerilerinde gerileyen yeni nesil çocuklar😔

Neler yapabiliriz? Nasıl yaklaşabiliriz? konusunda elimden geldiğince ailelere yol göstermeye çalışıyorum. 

Bu konuda o kadar çok kaynak var ki aslında.. Normal gelişim gösteren bebekler için olan kaynaklarda bu çalışmalar yoktur. Ancak hangi bebek artık "normal" Allah aşkına😅 Bazı konularda inanılmaz ileri seviye beceri geliştiriyorlar, bazı konularda ise beklenmedik derecede geriden gelebiliyorlar. Erken farkedilmez geç kalınırsa ne olur? Paniklemeyin hemen😊 Ancak o kadar da rahat olmayın.. 

Bir bakın bakalım 24-36 aylık bebeğiniz bu videoda beklenen temel oyun beceriletini sergiliyor mu?

✅Bir siz, bir o sıra sıra oynayabiliyor musunuz? 
✅Siz oyuncağı amacına uygun model olarak oynadığınızda çıkardığınız seslerden, hareketlerinizden esinleniyor mu?
✅İhtiyacı olan şey için ağlamak/işaretle istemek yerine sözcükler ile iletişime geçiyor mu? 
✅Siz ona oyunda ya da günlük yaşamda işini kolaylaştıracak bir strateji öğrettiğinizde fikri kullandığı oluyor mu? 
✅Dürüstçe cevap verelim kendimize. Tamam kaçış yok tvden farkındayım. Günde kaç dk kaç saat toplam hareketsiz ekrana maruz kalıyor? 

Bu konuda sorun yaşadığını düşündüğümüz bir çocuğumuz var ise,  "Ortak dikkat" "joint attention veya shared attetion" anahtar kelimesini girerek biraz video izleyebiliriz😊

Bu arada özelden attığınız mesajlara cevap vermem mümkün değil lütfen cevap beklemeyin🙏🏻💕.. Mecalinizi anlatmak için yormayın kendinizi, iki minik çocuğum ve uzun mesai saatlerim var, cevsp veremeyince de ayrı stres yapıyorum çok üzgünüm😔

Çocuğunuzu takip eden hekime bu kaygılarınızı hep danışınız.. "Birşey olmaz merak etme" derse rahatlayınız ama hep araştırınız😉.

Ebeveynlik haliniz, hüsnü kuruntu ile vurdumduymazlık arasında tatlı bir seyirde gidiyoor geliyorsa lafım size değil 😊 

Bir uçta takılıyorsa profesyonel destek almanızı tavsiye ederim. 

Sevgiler🌸  #mutlupazarlar

Yorumlar

Popüler Yayınlar