Kaynaşan Çocuğum: 1.bölüm "Okul Seçimi"

Merhaba:)

Malum okullar için erken kayıt dönemi başladı..

Okula başlayacak özel çocuklarımız için en uygun okulu bulma savaşındayız..

Kaynaştırma eğitimi konusunda okullara ve ailere danışmanlık yapan bir eğitim yöneticisiyim ben. Üstelik kardeşi kaynaştırma eğitimine devam eden bir ablayım:) 
Aile olarak kardeşimin kaynaştırma eğitimi sürecinde her türlü yöntemi denedik biz. Agresif olduğumuz anlar çoğunluktaydı itiraf ediyorum. Kıdemli bir kaynaştırma ailesiyiz biz. Çok zor günler geçirdik, tahmin edersiniz.. 

Ancak yıllar sonra gördük ki "doğru iletişim" den başka işimize yarayan bir yöntem yokmuş :)

Ve bir profesyonel olarak söylüyorum: Akılcı çözümler, empati ve sağlıklı iletişim candır:)

Karşımızdakiler hiç de iletişebilir olmayabilir.. Ancak bizim istikrarlı tutumumuz, karşımızdakilerin davranışlarını değiştirecektir. 

Ya da belki de gerçekten bize yardımcı olmak istiyorlardır, ama "nasıl" olacaklarını bilmiyorlardır?

Bana güvenin.. Ekip olarak bizim önerilerimize uyan aileler hep kazandı:)  Okul süreci yönetimi konusunda hiç başarısız olmadık biz.. 

Nasıl mı?
Öncelikle bunun bir "süreç" olduğu gerçeğini kabul ederek başlıyoruz. Ve süreç yönetimi ilkeleriyle hareket ediyoruz. 

İlk önce bu süreçte kimlerleyiz onu bi netleştirelim: Okul, idare, öğretmen, arkadaşlar, çocuğum, özel eğitim uzmanım ve belki destek personeli. 

Bir kağıt kalem alıp süreç arkadaşlarınızın listesini bu şekilde yazmanızı tavsiye ediyorum. Her birini ayrı ayrı ele alacağız.. Aşama aşama gideceğiz..

Hazırsanız başlayalım:)

İlk önce kendi koşulunuz için en uygun okulu belirlemelisiniz. 

Çocuğum için en uygun okul hangisidir?
Öncelikle hayalimizdeki kusursuz eğitim veren harika okulu bir kenara bırakmalıyız. Çünkü özelde veya devlette böyle bir okul yok malesef. 

Her okulun ayrı bir zorluklari var bizler için. Öyleyse elimizdekine emek verip, kendimize uygun hale getirmeyi uygun buluyorum ben hep. 

Peki özel mi olsun devlet okulu mu?
Şimdi deneyimle sabit olan bir yorum yapacağım. Lütfen kızmadan dinleyin beni:)

Bence biz özel çocuk ailelerinin imkanları ne olursa olsun, evine en yakın, imkanları sınırlı olan bir devlet okulunu seçmesinde fayda var. 
O okul küçüktür. Küçük olan okulu yapılandırmak kolaydır. 

O okulun imkanları dardır. Haliyle okulun fiziki imkanlarına yapacağınız her destek, hem veliler hem de idare tarafından minnetle karşılanır. 
Başkasından fedakarlık bekliyorsak ilk adımı biz atmalıyız diye düşünürüm hep. 
Üstelik bunu bir "rüşvet" gibi düşünmeden "içten" birşekilde yaptığımızda karşımızdaki insanların da kalplerine ulaştığımızı görmek, bizi iyi hissettirir. 

Çıkarcılıktan diil, akılcılıktan söz ediyorum lütfen yanlış anlayıp konuyu saptırmayınız. İkisinin arasınaki çizgi gerçekten çok hassas çünkü:)

O okulun öğrencilerinin de imkanları dardır. Haliyle daha az acımasız olur o çocuklar, daha kabullenicidirler. Çünkü "yok" kelimesine aşinadır o çocuklar.
Halden anlarlar anlayacağınız. 
Ezmek, aşağılamak, hor görmek gibi karşı ataklara maruz kalmazlarsa hayatta zarar gelmez o çocuklardan bizimkilere:)
En fazla bitlenme ve küfür öğrenme ile tanışırsınız :) Her ikisinin de kalp kırıklığından kolaydır çözümü..

O okulun idarecileri ve öğretmenleri de ilginç bir şekilde daha şevkatlidir:) İnsanlık ve yürek ön plandadır. O öğretmenler fazla profesyonel diildir belki ama iyi niyetli çabası bile çok şey katar çocuğunuza emin olabilirsiniz:)

Böyle bir okulu tercih ederseniz "acıma" duygusu ile karşılaşacağınızı biliniz ve kendinizi hazırlayınız. Acıma şevkat getirir, şevkat ilgi getirir, ilgi bizim ihtiyacımız olan şeyse eğer, gerisi de bence hikayedir:)
Eğer çevrenizde böyle yakın bir minik köy okulu yoksa, sistemde çocuğunuzun isminin çıktığı okulu tercih etmekte fayda var. Neden mi?

Çünkü burası herşeyden önce evinize yakındır. Ve en konforlu okul eve en yakın olan okuldur. Eve yakınsa acil durumlarda, zorlu günlerde evinizde soluk almak çocuğunuza iyi gelir. 

Pek çok ailemiz en iyisi olsun diye tavsiyeler üzerine şehrin öbür ucundaki okullara gönderiyor çocuğunu. Bu kadar minik bir beden yollarda sefil oluyor. Nolur yapmayın. 

İstediğim okulu tercih edebilir miyim?

Çocuğunuzun kaynaştırma raporu varsa istediğiniz devlet okulunu seçme hakkınız var. 

Ancak devlet okulları zaten kendi çevrelerindeki özel çocuklara zar zor yetişirken bir de siz bir dayatmayla geldiğinizde ters tepme ihtimali yüksektir. 

Ters tepme derken, yer yok denilme ihtimali ya da "off bu da nerden çıktı şimdi" diye düşünülme ihtimalinden bahsediyorum. Zorla güzellik olmuyor emin olabilirsiniz. 

Eğer sistemdeki okulda ciddi bir skandal durum yoksa okul ve öğretmen olarak bize kim düştüyse orada kalmakta fayda var. 

Unutmayın ki "kısmetimizde siz varmışsınız" diyerek başladığımız her diyolog, karşımızdakine bize yardımcı olma duygusunu daha çok uyandırıyor. 

Ayrıca eğer işler kötüleşirse seneye okul değiştirme hakkınız hep saklı bunu unutmayınız. 

Ama niye kaçayım kardeşim? Okul okul gezeceğime kalırım ve aklımı kullanarak okulu yapılandırırım ;) Her okul başka bilinmeyene yolculuk çünkü!

Ve neden devlet okulu tercih etmeliyim sorusu icin bir mantıklı sebep daha.. Devlet okulu ücretsizdir. Haliyle çocuğumuzun gölge öğretmen/destek koçu gibi kaynaştırmaya destek olacak birine ihtiyacı olacaksa, o kişiye bir bütçe ayırmak bu şekilde daha kolay olacaktır.
Peki ya özel okul tercih edersem ne yapmalıyım?

Bence özel okullar için de şanslı bir döneme girdik:)

Neredeyse her mahalleye bir kolej açıldı bu yıl. Sanırım dershaneler kapandığı için koleje dönüştüler ya da devlet teşviki sebebiyle oldu bu artış. Her ne sebeple olduğunu bilmiyorum ama sonuç bizim özel çocuklarımıza yaradı:)

Eskiden kapısında binbir şirinlik yapıp da kabul edilemediğimiz kolejler, bizi kapılarda karşılar oldu:) 

Ancak biz yine de erken kayıt sürecine aldanıp bu aralar başvurmamalıyız bence. Gözümüze kestirdiğimiz okullara Ağustos ortasında gitmek en iyisi. Kontejyanı dolduramayınca bize ihtiyaç oluyor o zaman;) Kontejyan dolmazsa fiyatlar da düştükçe düşüyor merak etmeyin. Erken kayıt kadar ciddi bir indirimi zaten bu şekilde alabilirsiniz. Bence stratejik olarak acele etmemeliyiz. 

Ve tabiki yine devlet okulunda yaptığımız gibi aynı mantıkla evimize en yakın butik ve minik kolejleri tercih ediyoruz:)

Ne kadar minikse işimiz o kadar kolay oluyor..
Ve ne kadar yeniyse bize karşı o kadar esnek oluyorlar. Kuralları oturmuş köklü bir kolejin, bir özel çocuk için esnemesi malesef pek mümkün olmuyor. 

Belki şansınıza iyi insanların bir araya geldiği bir okul çıkar karşınıza.. Hep zor olacak değil ya.. Bazen oluyor:) O zaman herşey kendiliğinden halloluyor merak etmeyin:) Bayılıyorum o okullara.. Gerçek eğitim yuvası olan okullar onlar, saolsunlar.. 

Sonuç olarak ister devlet okulu, ister özel okul seçelim, her ikisinde de bize asıl yardımcı olacak kişi ögretmenimizdir. 

İşte bu sebeple yazı dizimin 2. Bölümünde öğretmenimizi konuşacağız:) 

"Öğretmenimizi üzmeden, yormadan, germeden nasıl yapılandırabiliriz" onu anlatacağım.

Doğru yöntemleri bilirsek inanın çok kolay oluyor herşey..

Haftaya 2. Bölümde görüşmek üzere,
Sevgiler

Yorumlar

  1. Harikasınız. Okadar ihtiyacımız varki iyi bir okula damla hanım. Ben gerçekçi olmanızı çok seviyorum. Biz 3. Sınıfa gectik artık. Aynen anlattıklarınızı yasadık ecem ile. Yeni baslayanlara kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Elinize ve yüreğinize sağlık 2.bölüm yazınızı bekliyoruz saygılar güzel yürek.

    YanıtlaSil
  3. Biz de kıymetli tavsiyelerinize uymaya karar verdik. Umarım Olcayım için en hayırlısı olur. Tabii sizin desteğiniz de çok önemli.

    YanıtlaSil
  4. Heyecanla 2. Bölümü bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Heyecanla 2. bölümü bekliyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederim:)

Popüler Yayınlar